הספר של עמנואל
עמנואל ענו ,הבעלים של דפוס עמנואל מראשון לציון, הוציא לאחרונה ספר היסטורי חשוב ורב ערך , המתאר את תולדותיו של דפוס עמנואל שאותו הוא ייסד בשנת 1971, בד בבד עם תולדות משפחתו הענפה שממנה נטעו בו שורשי אהבתו הגדולה לדפוס ולעבודת הדפוס.
הספר-"רואה את העולם בצבעים" , מספר באופן מקיף מאוד ומרתק את קורותיו של עמנואל מאז שהיה תלמיד צעיר ושקדן (ציוריו פורסמו בעיתוני ילדים שונים, כמו ה"הארץ שלנו" ועוד), עבור דרך רכישת המקצוע שלו כדפס מומחה. עוד בהיותו תלמיד, הוא עבד כמתלמד בבית הדפוס של עיתון הילדים אצבעוני, של מיכאל שיר, ושם פיתח את המיומניות המקצועיות הגבוהות שלו, כמו גם את ראשית הראיה הטכנולוגית שלו שמצאה אחר כך את ביטויה בבחירות הציוד המושכלות שעשה בכל שנות פעילותו כבעל בית דפוס.
מסתבר כי הסיפור של דפוס עמנואל מתחיל מסבו, פנחס ענו- שהיה בעליו של בית דפוס קטן בשכונת מאה שערים בירושלים, לפני כמאה שנה.
משם, בגלגל הזמן, מאותה שכונה חרדית בירושלים, בסמטא נחבאת, זה התפתח בפחות ממאה שנה לבית דפוס גדול השוכן באזור התעשיה של ראשון לציון והוא אחד מבתי הדפוס הגדולים והמובילים כיום בישראל.
ההחלטה להוציא את הספר נחרטה אצל עמנואל לאחר פניה בלתי צפויה מצידו של היסטוריון, חוקר יהדות תימן, שביקש ממנו מידע על סבו שהדפיס כך הסתבר ספרי תפילה וספרי קודש לקהילה של יהדות תימן בירושלים ,כמו גם לעדות אחרות.
עמנואל בחר להתחקות תחילה אחר הסיפור וגילה כי בספריה הלאומית בירושלים, נמצא מידע על הספרים וגם על בית הדפוס של סבו.
אומנם לא היה זה מידע רב. אבל הוא היה בהחלט מרתק ומעניין ביותר.
כך ,גמלה אצלו ההחלטה להתחיל לעבוד על ספר היסטורי וביוגרפי, שיתאר את כל קורותיה של משפחת ענו, בתחום הדפוס ועבודת הדפוס, שהם שזורים בהיסטוריה האישית שלו, של הוריו, של אחיו , של ילדיו וגם של עובדי הדפוס הבולטים.
התוצאה- ספר מרתק ביותר!
מרהיב בתמונות ובעיצוב. כל איש דפוס, וגם איש ספר והיסטוריה ימצא שם הרבה עניין.
תולדות הדפוס שהחל כבית דפוס קטן בשכונת התקווה, עבור דרך בית דפוס גדול יותר ששכן בבניין פנורמה ביפו. ועד למבנה רחב הידיים של שלוש קומות המשתרע על שטח של 6000 מ"ר באזור התעשיה החדש של ראשון לציון.
יש בספר הזה הרבה תיאורים מרגשים הקשורות למשפחה, אבל גם לעבודה המיוחדת של עמנואל ענו בתחום הדפוס.
לקשר החם, המקצועי, הבלתי אמצעי שיש לו עם עבודתו מאז היותו נער צעיר, מתלמד העושה את צעדיו הראשונים בתחום הדפוס ועד ימנו שבהם השם "דפוס עמנואל" הפך להיות שם דבר ומותג בענף הדפוס בישראל, ומוכר גם לבתי דפוס, מארגני תערוכות דפוס, מכל רחבי העולם.
דפוס עמנואל מעסיק כיום 80 עובדים, בשתי משמרות. ההתמחות הרחבה שלו כוללת: אופסט, דיגיטלי, אריזות לסוגיהם, שטנצים והטבעות, הבלטות, למיניציה, הצמדות, הדבקות.
מגזר הלקוחות כולל לקוחות עסקיים, ארגוניים, ציבוריים ולקוחות פרטיים מכל רחבי הארץ
לפני מספר חודשים ובעצה אחת עם ילדיו ובפרט עם בנו לירון ענו, החליט עמנואל לבצע מהלך משמעותי ומעניין, שעתיד ככל הנראה להשפיע ולתת את אותותיו הבולטים על ענף הדפוס בישראל על נגזרותיו, כולל ספקי ציוד וחומרי גלם.
המהלך שהחל כבר ביישומו הוא בניית קומה עליונה למבנה של הדפוס, קומה המשתרעת על 2000 מ"ר ותכלול מתחם רחב ידיים, הייעודי למפיקי דפוס.
לירון ענו, ראה לדבריו, את הדוגמה לכך במתחם של יצרנית הממתקים הגדולה חברת "כרמית" השוכן בסמוך לדפוס עמנואל( למעשה מעברו השני של הכביש).
"במתחם של חברת כרמית, פיתחו חממה טכנולוגית," מספר לירון.
"יושבים בה כיום למעלה מ10 מפתחי תוכניות לענף הממתקים. והם עובדים בצמוד לכרמית," מסביר לירון.
הצעתי את הרעיון הזה לאבא. חשבנו ביחד עם כולם והחלטנו ללכת לכיוון באופן ברור.
הבניה במתחם נמצאת כיום בעיצומה. הפיגומים מוכנים ברובם, המשטח של הקומה מוכן גם הוא ברובו. ההערכה של עמנואל ולירון היא שבניית המתחם תסתיים עד ינואר 2021.
עמנואל:" מטרת המתחם היא למעשה לשרת את ענף הדפוס טוב יותר ויעיל יותר. אנחנו מציעים לבתי דפוס ,גדולים, בינוניים וקטנים, שמתקשים בעסקם, להגיע אלינו , ואנחנו נבצע עבורם את העבודות שהם צריכים: אופסט, דיגיטלי, אריזות. הרי היתרון לכך הוא עצום וגדול. הם מקבלים שכירות וחוסכים לעצמם הוצאות אחרות ומקבלים כאן ישירות רצפת ייצור לעצמם וללקוחות שלהם.
לירון:" מדובר במתחם היי טקיסטי ממש, חדשני, וברוח צעירה. אסתטי, נעים. עם שירותים מרכזיים לפעילות, נגישות גיאוגרפית נוחה ביותר, תנאים מעולים.
כל זה תחת עינם הפקוחה של טובי האדריכלים כיום בישראל.
תנאי הכניסה לדברי עמנואל ולירון, כוללים: ותק של חמש שנים לפחות בתחום הדפוס. מחזור כספי מסוים וכנדרש, שם טוב, וידע בתמחור עבודות.
ככלל קהל היעד הוא בתי דפוס מכל רחבי הארץ, וגם מפיקי דפוס.
מה בעצם התועלת שתצמח לכך לענף הדפוס בכללותו?
"ענף הדפוס בכללותו נמצא כיום בקשיים וזה פוגע בעיקר בבתי דפוס קטנים, המחזיקים את עצמם בתנאי הישרדות מורכבים ולא פשוטים בכלל. הפתרון שלנו יוצר תועלת בעניין בכך, שבתי הדפוס שנמצאים במצב כזה ישנו פאזה ויהפכו להיות מפיקי דפוס ואז הם יעבדו בהרבה פחות לחץ, עם חסכון ניכר וגדול בעלויות של עובדים, שכירות, מכונות וייצור. הם יתמקדו בעבודה עצמה, ואנחנו נעשה להם את הייצור. בוודאי שמצב כזה יביא להם תועלת ואני בטוח מאוד שתועלת מסוג זה תוכל להשפיע א ורק לטובה על ענף הדפוס בכללותו."